Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

El Parlament basc, junt amb el català, és un dels parlaments on més es posa l'accent en l'ús de les noves tecnologies per a acostar la ciutadania als polítics, perquè coneguin què es fa dins del Parlament i fins i tot perquè puguin participar.

A Euskadi, sota la presidència d'Izaskun Bilbao, s'ha intentat aquest acostament. Tal com la mateixa presidenta diu en la presentació de la web: "La política és massa important, massa seriosa, per a deixar-la en mans, només, dels polítics. Hem de canviar en les nostres formes de fer i en els nostres llenguatges. I hem d'obrir de debò el Parlament a totes les persones. Estem treballant perquè tu tinguis informació de tot el que fem i perquè puguis participar en les grans i en les petites decisions que prendrem aquí tots els dies. Decisions que t'interessen i t'afecten. Per això hem creat una sèrie de serveis i possibilitats destinades a informar-te sobre els temes en els que estem treballant (zabalik) i animar-te que ens facis arribar el teu punt de vista abans de prendre una decisió (parte hartu). Anima't a utilitzar-los. Necessitem que ens donis una mà, que ens ajudis. Perquè el que puguis aportar-nos, en aquells temes que t'interessen o et preocupen, és valuós i necessari per al nostre treball. Per això necessitem que participis i espero que et sentis sempre benvingut. Perquè aquesta és, de debò, la casa de tots, la teva casa".

Hi ha dues grans iniciatives que volen incentivar aquest acostament a la política basca per part dels ciutadans, "Zabalik" i "Parte Hartu".

Zabalik és un sistema gratuït per a rebre informació setmanal a través d'Internet sobre els assumptes que es debaten en el Parlament Basc. Una espècie de newsletter que funciona mitjançant suscripció sota dues modalitats a escollir:

1. Assumptes relatius a temes genèrics d'interès que cada persona, organisme, institució, etc. escull d'una llista que s'oferix.
2. Assumptes concrets que s'escullen dintre de la llista d'assumptes més recents que s'han presentat per al seu debat.

Qui se subscriu a Zabalik rep per correu electrònic, en un sol enviament setmanal, la relació de tots els assumptes del seu interès que s'estan tramitant. El correu conté dos fitxers adjunts, un amb la relació d'assumptes que han experimentat alguna novetat en els últims dies en la seva tramitació i altre amb els debats previstos per als pròxims dies sobre aquests assumptes.
En cada assumpte trobarà un enllaç des del qual pot accedir a tota la seva documentació: textos presentats, publicacions oficials, terminis, respostes, informes, debats amb els seus textos i vídeos.

D'altra banda, Parte Hartu, és un lloc web on es poden fer preguntes i propostes als diferents grups parlamentaris que conformen el Parlament Basc. Seran els representants de cada grup qui rebin i considerin les seves aportacions, i rebutgin o donin suport a les idees i les preguntes.

L'interessant de Parte Hartu és que a part de l'ús que fan de la iniciativa els propis ciutadans, són els mateixos diputats de manera personal, o fins i tot els partits polítics en ple els que parlen de cada proposta o pregunta, donant recolçament o explicant perquè es rebutja.

Aquest projecte és semblant a l'e-petition britànic, amb la diferència que en aquest cas també participen els polítics i els seus partits, creant i millorant la comunicació entre la ciutadania i el Parlament.

De qualsevol manera, ambdues iniciatives són excel·lents idees.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger